دندان قروچه؛ معمولاً در هنگام خواب، دندانهای پایین به صورت غیرعملکردی به دندانهای بالا ساییده میشوند و دندان ها به هم فشرده میشوند. به همین دلیل، ساییدن دندان را میتوان به عنوان دندان قروچه یا فشردن دندان در هنگام خواب توصیف کرد.
دندان قروچه که به عنوان دندان قروچه تعریف می شود، اغلب در جامعه ما دیده می شود، اما فرد به طور کلی از این وضعیت بی اطلاع است. بیماران ممکن است به طور غیر ارادی دندانهای خود را در خواب فشار دهند یا به هم بفشارند. در برخی بیماران با فشردن دندانهای شدید؛ هنگامی که بیماران صبح از خواب بیدار میشوند، ممکن است در عضلات فک احساس خستگی کنند و از درد در فک شکایت کنند. بیماران ممکن است گاهی اوقات به سختی دهان خود را باز کنند.
دندان قروچه بسته به ویژگی آن می تواند به شکل فشردن، ساییدن دندان ها یا هر دو باشد.
در مواردی که درمان نشود مشکلاتی از قبیل:
- سردرد
- سایش روی دندان
- دندان شکسته
- لق شدن دندان
- درد در عضلات فک
- درد در دندان
- حساسیت
- آسیب مفصلی
چه چیزی باعث دندان قروچه میشود؟
عوامل روانی معمولاً علت دندان قروچه هستند:
- اضطراب
- تنش
- فشار
- نا امیدی
- خشم
- پشیمان شدن. پشیمانی
- حسادت
- افراد ممکن است به دلایلی مانند وسواس، دندان قروچه کنند.
ساختار شخصیتی فرد نیز در دندان قروچه بسیار مهم است. موارد دندان قروچه بیشتر در تیپهای شخصیتی پرخاشگر، بیش فعال، عجولانه، دقیق و رقابتی دیده میشود.
نقص در ساختار فک و دندان، پروتز یا پرکردگی نیز میتواند باعث قروچه دندان شود. سوء تغذیه، مصرف الکل، کافئین و تنباکو میتواند خطر ابتلا به دندان قروچه را افزایش دهد.
آیا دندان قروچه در نوزادان و کودکان اتفاق میافتد؟
دندان قروچه در کودکان معمولاً با رویش دندان های شیری شروع میشود و بین سنین 7 تا 11 سالگی افزایش مییابد. ساییدن دندان در این سنین که انتقال از دندان شیری به دندان دائمی اتفاق میافتد، طبیعی تلقی میشود.
سایش روی دندان های ایجاد شده در این دوره با قرار دادن دندان های دائمی از بین میرود.
انگل های روده ای یا سایر عوامل سیستمیک نیز میتوانند باعث دندان قروچه در کودکان شوند. مشاهده شده است که ساییدن دندان با اختلالات خواب در کودکان مبتلا به اختلال کمبود توجه همراه است. بر اساس مطالعات انجام شده، محرکهای روانی که بر سیستم عصبی مرکزی تأثیر میگذارند، مسئول ایجاد و ظهور دندان قروچه در کودکان بیش فعال تحت درمان دارویی هستند.
دندان قروچه چگونه درمان میشود؟
هدف درمان دندان قروچه از بین بردن آسیب و درد دائمی است که ممکن است در دندان ها و مفصل فک ایجاد شود. از آنجایی که هیچ روش درمانی مشخص و قطعی وجود ندارد که ساییدن دندان را به طور کامل از بین ببرد. هدف از درمان دندان قروچه تلاش برای اعمال درمان پیشگیرانه و جلوگیری از اثرات مخرب ساییدن دندان است. درمان اصلی دور شدن از عوامل استرس زا است.
در درمان دندان قروچه، استفاده از اسپلینت، شل کنندههای عضلانی و استفاده از بوتاکس در مفصل فک ترجیح داده می شود. در دندان قروچه ناشی از ساختار دندان، فشردن دندان را می توان با اصلاح روش های دندانپزشکی نادرست از بین برد. اگر تغییر شکل شدید فک در نتیجه ساییدن دندان و فشردن دندان ها رخ داده باشد، ممکن است نیاز به درمان جراحی باشد.
آتل (پلاک شب)
اسپلینت های اکلوزال ممکن است اولین جایگزین درمانی باشد که دندانپزشک هنگام مواجهه با بیماری آن را گیجگاهی فکی در نظر میگیرد. برای بیمارانی که هنگام خواب دندان قروچه میکنند، یک صفحه تخت برای استفاده شبانه از پلاستیک شفاف که به آن اسپلینت می گوییم توصیه میکنیم تا از آسیب دیدن دندان ها در هنگام فشردن جلوگیری شود.
این کار مانع از فشردن دندان های بیمار نمیشود، اما به پیشگیری یا کاهش مشکلاتی مانند تحلیل لثه، تحلیل استخوان، درد در ماهیچه ها که ممکن است به دلیل فشردن دندان ها ایجاد شود، کمک میکند. با استفاده از این پلاک که در شب هنگام خواب استفاده میشود، اقدامات احتیاطی برای محافظت از دندان ها انجام میشود.
اسپلینت ها را میتوان با موفقیت برای اهداف زیر استفاده کرد:
محافظت از دندان در برابر سایش
کاهش دندان قروچه و پارافانکشنها و از بین بردن نیروهای بیش از حد ایجاد شده توسط آنها
درمان درد عضلانی
درمان درد مفاصل
بهبود عملکرد مفصل فک
چه زمانی باید از اسپلینت استفاده کرد؟
سه زمان استفاده، شب، روز یا تمام روز وجود دارد. پزشکان ممکن است هر سه کاربرد را بسته به شرایط بیمار ترجیح دهند. اگرچه مشاهده میشود که در اکثر بیماران تنها با استفاده شبانه میتوان به درمان موفقیتآمیزی دست یافت، اما اگر یافتههای بالینی بارزتر باشد، ممکن است از بیمار خواسته شود تا حد امکان در طول روز در ابتدای درمان از آن استفاده کند. .
استفاده از بوتاکس در مفصل فک
روش دیگر در درمان ساییدن دندان، استفاده از بوتاکس برای تضعیف ماهیچه های جونده است. درمان بوتاکسی که روی ماهیچههای جونده اعمال میشود باید هر 6 ماه یکبار تکرار شود تا قدرت فشردن کاهش یابد. از آنجایی که قدرت عضلات پس از یک فرکانس مشخص کاهش مییابد، نیروی فشار دادن کاهش مییابد و بیماران میتوانند دندان قروچه را راحت تر تحمل کنند. استفاده از بوتاکس از سفت شدن جلوگیری نمیکند، بلکه از شدت سفت شدن میکاهد.
شل کننده عضلات برای فشردن
اگر بیمار به دلیل علائم انقباض درد در عضلات داشته باشد، ممکن است شل کننده های عضلانی توصیه شود. شکایت بالینیدادن شل کننده های عضلانی به بیماری که دندان درد ندارد صحیح نیست.
دندان قروچه در کودکان چگونه درمان میشود؟
در درمان دندان قروچه یا فشردن در کودکان؛ ابتدا در مورد درجه و شدت ساییدن دندان از والدین اطلاعات گرفته می شود و سپس دهان معاینه میشود. اگر ساییدگیهای روی دندان بیش از حد باشد، این نواحی درمان میشوند.
وضعیت بسته شدن دندان ها بررسی میشود، در صورت وجود نقص، بسته شدن با خراش های جزئی اصلاح میشود. اگر بعد از این روشها بهبودی حاصل نشد، از دستگاههای ساده داخل دهانی برای اصلاح ساییدن دندان استفاده میشود.
سوالات متداول در مورد دندان قروچه
دندان قروچه از علائم کدام بیماری است؟
فشردن و ساییدن دندان ها علامت بیماری نیست. در موقعیت هایی مانند استرس، مشکلات روانی و خستگی بیشتر دیده میشود.
علائم دندان قروچه چیست؟
دندانهای بیمارانی که عادت به فشردن و ساییدن دندانهای خود دارند دچار خوردگی میشود. درد و حساسیت در عضلات فک ایجاد میشود. درد در فک به خصوص صبح بعد از خواب از علائم این عادت است.
علائم دندان قروچه:
1- سایش دندانها
در نتیجه اصطکاک، سطح جویدنی همه دندان ها ساییده می شود.
2- شکستگی
در اثر فشردن و ساییدن دندانها، ممکن است ریزترک در گوشههای دندان های قدامی و در قسمتهای بیرون زده دندانهای خلفی ایجاد شود. این ترک ها که با اشعه ایکس قابل تشخیص نیستند، به مرور زمان رشد کرده و باعث شکستگی دندانها میشوند.
3- حساسیت
به ویژه، حساسیت به سرما ممکن است ایجاد شود. دندان درد ناگهانی ممکن است رخ دهد.
4- تحلیل لثه
دندان قروچه همچنین میتواند باعث تحلیل لثه شود، به استثنای فرورفتگی لثه به دلیل افزایش سن یا مسواک زدن با فشار زیاد. علاوه بر فرورفتگی، خراشهای ناچ مانندی نیز روی دندان در سطح لثه دیده میشود.
5- تکان دادن
در نتیجه فشار بیش از حد ایجاد شده در اثر ساییدن، بافت عضلانی اطراف ریشه دندانها (دندان-استخوان) آسیب میبیند، بنابراین تکیهگاه استخوان کاهش مییابد و دندانها میتوانند تکان بخورند. برای جبران این وضعیت، ممکن است برجستگیهای استخوانی اضافی در سطح ریشه دندانها ایجاد شود.
6- خونریزی لثه
به خصوص اگر عدم رعایت بهداشت و تارتار وجود داشته باشد، ممکن است با ساییدن خونریزی در لثهها ایجاد شود.
7- تحریک گونه ها
در نتیجه فعالیت بیش از حد ماهیچه ها، ممکن است تورم در قسمت داخلی گونه ها در سطح خط بسته شدن که در آن دندان ها با یکدیگر تماس دارند ایجاد شود. پس از این شکل گیری، گاز گرفتن غیرارادی گونه ممکن است رخ دهد.
8- عضله و سردرد
کار بیش از حد عضلات به خصوص در ناحیه شقیقه و گونه می تواند باعث درد عضلانی در این نواحی شود. درد عضلانی ممکن است گاهی به صورت سردرد ظاهر شود.
9- درد در مفصل فک
به دلیل بارگذاری بیش از حد مفصل فک، ممکن است درد، صدای ترق و قفل شدن مفصل وجود داشته باشد.این علائم ممکن است بلافاصله از شروع دندان قروچه ظاهر نشوند. بسته به شدت و مدت این رویداد، گاهی اوقات میتوان آن را سالها بعد مشاهده کرد. اغلب، علائم ممکن است به یکباره ظاهر نشوند. گاهی اوقات ممکن است علائم بسیار کمی را نشان دهد.
برای دندان قروچه به کدام دکتر مراجعه کنیم؟
برای بیمارانی که عادت به دندان قروچه و فشردن دندان دارند، مهم است که با دندانپزشک در شهر قدس مشورت کنند. اگر دندان قروچه در مفصل فک نیز مشکل ایجاد کرده باشد، بیمار باید به جراح فک و صورت مراجعه کند.
چگونه از دندان قروچه در هنگام خواب جلوگیری کنیم؟
از فشردن یا ساییدن دندانها در هنگام خواب نمیتوان اجتناب کرد. آنچه میتوان از آن جلوگیری کرد، پیشگیری از آسیب به دندانها است. بوتاکس را میتوان برای کاهش قدرت فشار اعمال کرد. پلاک شب را میتوان برای محافظت از دندانها ساخت.
داروهای دندان قروچه چیست؟
هیچ دارویی برای درمان دندان قروچه وجود ندارد. مشاهده شده است که این عادات بیماران مبتلا به مشکلات روانی ممکن است پس از مصرف داروهای ضد افسردگی کاهش یابد. اما هیچ دارویی نمی تواند این عادت را درمان کند. استفاده از بوتاکس در ماهیچههای جونده میتواند شدت فشردن را کاهش دهد.
آیا راه حل قطعی برای دندان قروچه وجود دارد؟
متاسفانه هیچ راه حل قطعی برای دندان قروچه وجود ندارد.
مراجعه به پزشکان متخصص و مجرب برای انجام صحیح درمانهای دهان و دندان بسیار مهم است.
دندان قروچه (دندان قروچه – فشردن) پدیدهای است که به طور ناخودآگاه فک ها را فشار میدهد، دندان قروچه ناشی از حرکات شدید فک است.
اگرچه بیشتر در هنگام خواب رخ میدهد، اما می تواند در طول روز که استرس شدید است نیز رخ دهد.
دندان قروچه در جامعه ما رایج است. اغلب افراد مبتلا به این عادت از آن آگاه نیستند.
اولین جایی در بدن که علائم استرس را نشان میدهد، بافتهای دهان است. استرس هم عامل دندان قروچه و هم مهمترین عاملی است که شدت این رویداد را افزایش میدهد. داشتن طبیعت بیش از حد عصبی، حساس و دقیق میتواند منبع استرس باشد.
شکل بستن نادرست دندان ها
علت آن مال اکلوژن و از دست دادن دندان است.
عادات غلط جویدن
اختلالات سیستم عصبی مرکزی
ترومای حاد
دلایل متعددی را می توان به عنوان منبع دندان قروچه ترکیب کرد. درمان بر این اساس تعیین می شود.
درمان دندان قروچه
هدف اولیه از درمان دندانپزشک جلوگیری از آسیب دائمی دندان ها و مفصل فک و از بین بردن درد است. به همین دلیل اول از همه باید مشکلات داخل دهانی که ممکن است باعث دندان قروچه شود برطرف شود. به منظور اطمینان از بسته شدن مناسب در دهان، دندان های از دست رفته باید تکمیل شود و در صورت وجود، اشتباهات در پرکردگیها و روکش های قدیمی اصلاح شود.